La Selva per Riells remuntant el torrent de Torroella 

 

Excursió remuntant una de les rieres que baixa del Montseny per la vessant Sud, cap al Vallès: la riera de Torroella en el seu curs just a sobre de Sant Martí de Riells. La ruta va serpentejant i travessant la riera en vàries ocasions, entre vegetació de ribera, pins, castanyers centenaris i faigs. A l’estiu sol haver-hi força gent banyant-s’hi.

 

 

🔀 Recorregut: 4 quilòmetres (anada i tornada)

Temps: 1-2 hores

🔃Desnivell: 142 metres  

🔄 Ruta NO circular  

📅 Data: 2020  

🚴‍♀️ També en bici: No

 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

 

 
CATdS a Wikiloc pel Torrent de Torroella, Riells

 

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·jrocaan

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram
 
➔ Aquesta ruta pot ser de caire familiar per buscar un indret on banyar-se o simplement caminar i estar-se prop de l’aigua, o es pot plantejar més aventurera, anant remuntant una riera que, en qualsevol dels casos, té un cabal petit. El camí discorre majoritàriament sota trams ombrívols, o directament pel mig de petits congosts de roca per on baixes les aigües del torrent. En tot cas, és un camí planer, fàcil i amb força raconades amb petits salts d’aigua. 

 

 

Ah, i plantegeu-vos un calçat que es pugui mullar perquè algun tram és força estret i cal enfilar-se sobre pedres. Sempre hi ha l’opció de “grimpar” i evitar l’aigua, però la majoria de gent “passa” de fer equilibris i prefereix mullar-se els peus, sobretot a l’estiu. En tot cas, l’opció “dry” i l’opció “wet” són igual de factibles.

 

CATS de Setmana vinculats

El Ripollès sobre Setcases, per la riera de Carboner i el Cossi d’en Batlló

El Forat Micó i el pas de la Portella, entre la Vall del Ges i el Vidranès (Osona)

El pallars Sobirà per la Noguera Pallaresa i els avets de Bonabé

 

SORTIDA DE SANT MARTÍ DE RIELLS

 

Comencem a caminar on deixem el cotxe (és lo que tieeeene 🎵) al pàrquing de l’església de Sant Martí de Riells. Per arribar-hi des de Granollers cal anar fins a Breda, creuar el poble, i tot seguit creuar a l’esquerra i agafar una carretera local, la GIV-5521, que ja ens porta fins al lloc d’inici. Veureu que davant de l’església (S.XII) hi ha un amable centre d’informació turística i una oferta de restauració. 

 

 
Primer de tot cal l’aproximació: fer un tros de pista fins a buscar el torrent per un camí que surt just del costat de l’aparcament, a la banda oposada de l’església. Es tracta d’un camí de terra amb el trànsit restringit que coincideix amb el GR83 (veureu que hi ha marques per anar cap al Pirineu/Maresme. No és el cas d’aquest CAT de Setmana).

 

 
Al cap d’un 600 metres creuem el torrent i passem pel costat d’una antiga resclosa que ens queda a la nostra esquerra. Després d’aquest punt, cal agafar un caminet a mà esquerra que baixa una mica fins a buscar el curs de l’aigua (no us emboliqueu per altres camins com veureu que mostra l’acurat Wikiloc d’aquesta ruta). A partir d’aquí, comença el show: es tracta d’anar riu amunt, seguint un camí que no té pèrdua, i fent el badoc entre els racons i els petits salts que va mostrant. Si fa calor i és cap de setmana, notareu que molts espais ja estan ocupats pels seus visitants amb els seus cans.

 

 

 

 

 

 

🌰🌰 ATENCIÓ, APUNT CASTANYER

 

Veureu que en el primer tram encara aguanten alguns castanyers centenaris, amb una base grandiosa, que encara tenen força per aguantar vives algunes ramificacions. Alguns són espectaculars.

 

Com sempre, al final d’aquesta proposta trobareu links que donen més detalls sobre aquests arbres monumentals, que evidentment no han passat desaparcebuts per als humans que els han vist creixer els últims… posem-hi 100 anys? 200? 300?

 

Més amunt, els castanyers deixem llocs als faigs. Vaja, que estem sense dubte en una zona clarament baga. I això, juntament amb el pas de l’aigua, té un avantatge estiuenc: permet estar relativament fresquet fins ins i tot amb la calor del mes d’agost de 2020 a l’hora de dinar. I sense banyar-se.

 
 
 
 

 

EL ‘MINI CONGOST’

 
Anireu trobant diversos punts de bany i petits salts d’aigua, passareu pel costat de la font de les Fogueres i poc a poc notareu que el torrent es va “tancant” fins que l’aigua passa per un pas estret, un petit congost entre parets que no és gaire llarg, però que té el seu punt. Aquí és on la majoria de gent tira pel dret i es mulla els peus, per bé que sempre hi ha opció d’anar saltant de pedra en pedra fins a la patacada i remullada final. 

 

 
Passat el tram de la paret, arribem a una de les parts amb més salts i gorcs, alguns dels quals ocupats per senyores que es posen sota l’aigua de la petita cascada com si anunciessin algun desodorant, mentre llurs marits fan alegres fotografies per immortalitzar aquests moments silvestres. CAT de Setmana ha optat per oferir imatges dels salts d’aigua sense estrelles de la publicitat:

 

 

 

 

El torrent va guanyant alçada en un entorn dominat per faig en les parts obagues i més humides. Aquesta ruta s’endinsa riu amunt un tros més per indrets amb cada cop més gent, però l’equip del CAT de Setmana limita la ruta uns dos qulòmetres torrent amunt, fins a trobar el punt òptim per dinar i tornar pel mateix camí.

 
 
Evidentment, hi ha més alternatives, perquè d’opcions per dar i per vendre: continuar pujant pel riu, tornar per camins alternatius, o descobrir que fora de la llera del torrent i del seu microclima, la calor de l’agost apreta fort.

 

 
Demostrat: No hi ha res com una mica d’aigua hipnòtica en moviment per refrescar les jornades caniculars de l’estiu.
 
 
I ja està, jo ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, adjuntem alguns enllaços d’interès i una mostra més detallada a Wikiloc d’aquesta caminada fluvial:

 

 

Link al blog de Josep Gordi sobre els castanyers monumentals de la riera de Riells

 
Link sobre aquesta ruta al blog ‘Sabadellejant’ de Jaume Barberà

 

 

Mapa de Wikiloc de CATdS per l’excursió pel torrent de Riells

Powered by Wikiloc

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 197
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Per Collserola amb un mini ruta de miradors de Barcelona? Of course

Un excel·lent CAT de Setmana AMB EL COTXE? fins a Penelles? Valens!

Una ruta litoral per la Morella del Garraf? Of course!

CAT de Setmana és guai, i ho saps...