La Cerdanya pel Cadí: d’Estana a Prat de Cadí

 

Aquesta és una excursió recorrent a la Cerdanya. El prestigiós equip del CAT de Setmana  ha tingut el goig de fer-la a l’estiu, amb tot ressec; a l’hivern, amb tota l’esplanada nevada i amb un allau recent; a la tardor; amb un vent de collons; i a la primavera, amb uns colors espectaculars. Aquesta proposta de CAT de Setmana motra l’opció primaveral i la tardoral.  

 

 

🔀 Recorregut: 9 Kms (anar i tornar) 

⏳ Temps: 3-4 hores

🔃 Desnivell: 360 metres  

🔄 Ruta NO circular  

📅 Data: 2003, 2010, 2015, 2017  

🚴‍♀️ També en bici: Més aviat no.

 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Iszart

·Catalunya Palau – Robert

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram
 
➔ Prat de Cadí no necessita gaires presentacions. Però us donarem igualment quatre dades per fer-ho encara més interessant: Com diu el seu nom, és un prat al peu del Cadí. Està a la vessant Nord, a la Cerdanya, a prop del petit nucli d’Estana, al terme municipal de Martinet. 

 

cadi  prat de cadi

Prat de Cadí, primavera 2017

CATS de Setmana vinculats

La Cerdanya fàcil: de Dorres al petit cim de l’església de Bell-lloc

El Cadí: CAT de Setmana de Prat d’Aguiló al Comabona

La Cerdanya pel Puigpedrós i la talaia de l’estany de Malniu

 

ARRIBAR A ESTANA

 

A Estana hi viu molt poqueta gent. Segons l’IDESCAT, l’any 2016 a Estana hi vivien 14 persones. Això sí: des del punt de vista del genere (#OnsonlesDones) ben equilibrats: 7 homes i 7 dones.
Per arribar-hi cal anar primer fins a Martinet, per la carretera que uneix Puigcerdà amb la Seu. Si veniu de Puigcerdà, heu de travessar tot Martinet i just al final, ja gairebé sortint del poble, trencar a l’esquerra, travessar el Segre i continuar com si anéssiu a Montellà. Ull que ben aviat la carretera es bifurca: a ma dreta hi surt en trencant de baixada. És el que ens portarà cap a Estana.

 

Església de Sant Climent d’Estana

 
A partir d’aquí, carretera i amunt. Són uns 9 quilometres per una carretera molt interessant si no et toca conduir: revolt amunt, revolt més amunt, bosc a la dreta, bosc a l’esquerra, i mica en mica t’adones com al capdavant se’t dibuixa tota la serralada. El Cadí sempre et mostra una imatge imponent. Això sí, un detall: si hi aneu de matí a la tardor, segurament gaudireu d’un esplendorós contrallum una mica emprenyador. Un cop a Estana, hi ha tres opcions:

 

1 – Aparcar el cotxe allà mateix i començar a caminar (n’hi ha prou en seguir el carrer principal fins que tornes a estar als afores, ja en direcció a Prat de Cadí)

 

2 – Aparcar el cotxe allà mateix i abans de caminar fer un cafè a Cal Basté (si us agrada escalar, allà hi tenen unes ressenyes de vies del Cadí de tot tipus). Si no fa fred, el podeu fer a fora la Terrassa. Tenen una vista del Cadí esplèndida.

 

3 – No aparcar el cotxe allà mateix i tirar encara un tros de camí, més enllà d’Estana.
 
Nosaltres fem l’opció 1 (a Cal Basté ja hi anirem de tornada a fer el vermut).
 

🙉 ATENCIÓ: Apunt Turístico-Glamourós:

Anys enrere vam passat una nit a Estana mateix. Vam dormir en el que anomenem “Hotel Glamour”: un tancat al costat d’un galliner, on alguns escaladors/excursionistes podíem passar la nit per un preu baratíssim, ajustat a les prestacions gallinàcies de la suite. Bé, de fet no era al costat del galliner, més aviat era una part del mateix galliner. Ep, res a dir eh? Condicions ajustades al preu, i per tant, cap queixa, però diguem que, en cap cas aconsellariem a un/una galant convidar la seva estimada/estimat a una nit romàntica en aquest indret. Com a mínim en les primeres 150 cites… 

De totes maneres, creiem que el “Grand Hotel Glamour” va passar a la història fa temps, a diferència de la resta de dependències del galliner, que continuen amb la seva tasca original d’acollir-hi gallines i altres aus de corral.

 

EL CAMÍ CAP A PRAT DE CADÍ

Imatge aèria 3D gentilesa de Googlemaps: Per situar-nos, estem mirant cap al Sud. En taronja, la ruta.

 

 
El primer tram compartit amb cotxes (o no, depèn del dia i de l’època) ens mostra en tot moment a mà esquerra tota la serralada, del Cadí. Només per això ja val la pena caminar per aquesta zona. Just abans del pàrquing passarem pel costat d’un abeurador i per uns trencants degudament senyalitzats per fer diferents rutes. Just al davant ja hi trobarem els cotxes del pàrquing de Coll de Pallers.  
 

 

Cartells a l’entrada del parc (tardor 2017)

 
També aquí es pot decidir canviar de plans: ni Prat de Cadí ni res, i anar cap al Querforadat, el poble que ens queda a la nostra dreta. (A la foto de Googlemaps, el camí de puntets que marca de forma  orientativa el camí cap al Querforadat) però això ja és una altra historia. Però nosaltres anem cap a Prat de Cadí oi? doncs va: Des de l’aparcament cal agafar el ramal de la dreta que enfila amunt. Es tracta d’anar pujant per una ruta perfectament senyalitzada i fressada. Està molt i molt marcada perquè Prat de Cadí és una excursió fàcil per fer en família i sempre hi ha gent.
 

 

 
La major part transcorre entre bosc, per bé que al cap d’una estona us tocarà enfilar per un petit tram de roca que us quedarà a la vostra dreta, per continuar després amunt fent una mica de viratge. De fet, el que estem fent és vorejar una petita serralada per acabar de nou en el mateix sentit. De pujada – i també de baixada, evidentment –  les estampes són molt guapes com la imatge de la foto de sobre, de la primavera de 2017. Només un detall: Si a l’estiu toca menjar pols durant el primer tros de pista amb cotxes, sapigueu que a l’hivern, alguns trams del camí que durant tot l’any són bassals i petits corrents d’aigua i fang, amb el fred es tornen reguerons congelats. Aneu amb compte. Més d’un ha acabat pel terra. Experiència en primeríssima persona.


PRAT DE CADÍ, DE COP

 
No us n’adonareu i al cap d’una estona d’anar enfilant… de cop… patapaf!! Us apareixerà Prat de Cadí als Morros: Un prat alpí envoltat de boscos de coníferes i parets de pedra  amb els seus pertinents canals: el canal del Cristall, el canal de la Roca Verda, el canal d’Estana… A partir  d’aquí, afegiu-hi el que vulgueu i segur que també us ho trobareu, segons l’epoca de l’any: floretes, neu, vies d’escalada a la paret, salts d’aigua, vie de gel, més floretes, bestioles, verd, restes orgàniques, restes d’allaus, una catifa de pixallits a la primavera:
 
Una imatge en moviment val més que una imatge fixa que val més que mil paraules:
 
Els rostres pàl·lids acaben (acabem) embadalits mirant el paisatge. Per a molts, és el moment de treure l’entrepà i menjar l’esmorzar, mentre la canalla i els gossos salten i criden pel prat. D’altres humans es prenen Prat de Cadí com un punt de parada tècnica: gaudir de l’entorn per continuar després amb la ruta: Alguns creuen el prat i continuen recte escalars els canals del davant (a Estana hi trobareu un llibre de resenyes), i d’altres tiren cap a Llevant fins al refugi de Prat d’Aguiló. Si en voleu més, aneu al nostre CAT de Setmana pel cim de Comabona i Prat d’Aguiló.
 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Un cop ja ens hem extasiat i volem tornar, tenim dues opcions: refer el mateix camí, o bé tornar per una ruta circular que surt a tocar de Prat de Cadí. És un camí que passa pel bosc de l’obaga, entre el coll de Llobateres i el collet de l’Orri. No us en diem res perquè no l’hem feta mai. És un ruta pendent per al CAT de Setmana. De totes maneres, al final d’aquesta proposta us en posem un petit enllaç per si us animeu.

 

Per acabar, com sempre, uns links d’interès:

 

Enllaç a la ruta circular que proposen els de Rutespirineus

 

Enllaç a l’entrada de Sant Climent d’Estana de Viquipèdia
 
Enllaç a la pagina oficial del parc natural

 

 

Vista del Cadí venint del Querforadat. A mig camí, el pàrquing del Coll de Pallers (Tardor 2017)

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 159
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Vols més rutes de CAT de Setmana pel Pirineu? Of course:

Un excel·lent CAT de Setmana per una Ruta d’H2O? Of course:

Un CAT de Setmana AMB EL COTXE fins a Bellmunt? Of course

CAT de Setmana és guai, i ho saps...