El Ripollès sobre Setcases, remuntant la riera de Carboner

 

Caminada pel costat de la riera de Carboner, un afluent del riu Ter just a sobre de Setcases. La nostra ruta segueix el GR11 i s’enfila uns dos quilometres riu amunt, pel costat de raconades, salts d’aigua, ponts i el conegut i sol·licitat “Cossi d’en Batlló”. Una bons opció per fer un pic-nic al costat de l’aigua. 

 

 

🔀 Recorregut: 4 Kms. (anar i tornar) 

⏳ Temps. 1-2 hores

🔃 Desnivell: 187 metres  

🔄 Ruta NO circular  

📅 Data: 2020  

🚴‍♀️ També en bici: Sí

 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

 

 

Wikiloc a CATdS pel Cossi d’en Batlló i la riera de Carboner

 

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·cullelj

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

➔ Aquesta ruta és absolutament familiar, per bé que, evidentment es pot allargar seguint el GR11 cap a Vallter o bé enfilant cap al refugi de Jaume Ferrer i al Costabona. De totes maneres, el plantejament d’aquest CAT de Setmana es només una estirada de cames seguint el tram inicial: el caminet que voreja el riu que surt de la carretera entre Setcases i Vallter, la C771. Es pot fer caminant des de Setcases fins a trobar el trencant, que surt a mà dreta a l’alçada del pont i la casa de la Farga (des de Setcases son uns 25 minuts, poc més de quilòmetre i mig), o bé es pot provar de deixar el cotxe en un voral proper a l’inici del camí. En tot cas, la ruta està perfectament indicada:

 

 

 

El nostre CAT de Setmana coincideix amb la part “suau” de l’itinerari número 5 de les rutes de Setcases, que podeu consultar fent clic aquí. En tot cas, el tram que ara comencem inclou un dels indrets més populars d’aquesta ruta: el salt del Cossi d’en Batlló, que l’agost de 2020 es mostra així:

CATS de Setmana vinculats

El Pallars Sobirà per la Vall Farrera: del Pla de la Selva al Pla de la Farga

El Pallars Sobirà per l’estany d’Aixeus i el mirador de la Pica d’Estats

El pallars Sobirà en ruta pels estanys del Port i Mariola

DE PONT A PONT

 

 

El camí és ample, còmode, i va pujant de forma molt suau. Primer voreja la casa de la Farga, que ens queda  la nostra esquerra, i de seguida va resseguint la riera de Carboner, entre pins, avellaners, bedolls i vegetació de ribera. Alguns trams discorren entre murs de pedra seca d’antigues feixes, i també sota un bon gruix d’arbres i arbusts que formen una marquesina natural.

 

 

En aquest primer tram el riu ens queda a la nostra esquerra fins que al cap d’uns 600 metres travessem un primer pont:

 

 

Ara l’aigua ens queda a la dreta i comencem el tram que segurament és més ferm pel que fa a vistes al riu i als petits salts d’aigua hipnòtics. De seguida arribem al Cossi d’en Batlló, un petit salt amb el seu mini-gorg (suposem que és el cossi) degudament indicat amb un rètol clarificador i amb un banc atrotinat per asseure’s i contemplar-lo des de dalt del camí. Al matí, d’anada, hi trobem rostres pàl·lids banyant-s’hi i cridant (som agost sí, però l’aigua és freda igualment). A la tarda, de baixada, no hi ha ningú.

 

 

El camí continua mostrant estampes similars, fins que travessa novament per un segon pont (el primer de pedra, aquest segon més d’estil contemporani). 

 

 

Com que aquest 2020 ha anat plovent, sovint el camí és també un petit rierol pels reguerons que anem creuant ara sí i ara també… Per cert, des del segon pont, la riera ofereix aquesta estampa:

 

 

… i així fins que arribem a un dels punts més interessants: el ‘salt de la pedra plana’. I no, el nom no és oficial, l’hem batejat així el prestigiós equip del CAT de Setmana en comprovar que els capricis de la natura han acabat modelant una pedra plana i arrodonida que distribueix tota l’aigua pel seu contorn en forma de cortina:

 

DESVIAMENT I TRAM PEL RIU

 

Passat aquest punt, veureu que hi ha un tancat a mà esquerra i que el camí es comença a enfilar i a separar-se de la riera. Després d’una mica de pujada entre pins, la ruta ofereix dues opcions: o bé tirar recte amunt amunt cap al refugi, o bé tornar enrere, o bé trencar a l’esquerra i baixar novament cap al riu. Triem aquesta última opció. 

 

 

De seguida ens trobem novament al riu. Però aquí el camí en lloc de continuar aigües amunt fa un canvi de sentit i tomba riu avall per connectar novament amb la part que ja hem fet. Davant d’això, si hi ha més ganes d’aigua i de riu es presenta també l’opció de continuar riu amunt pel dret i  anar saltant de pedra en pedra, una opció que el preparat equip del CAT de Setmana fem durant una estona, entre granotes grans, granotes petites i granotes mitjanes.

 

 
Al cap d’uns metres, decidim que ja n’hi ha prou i tornem enrere per connectar amb el camí d’anada i buscar un bon indret per dinar. Us imagineu quin triem? Doncs sí, aquest 😸:
 

 

😿 Llàstima que quan hi tornem ja ens l’han “cardat”: s’hi ha instal.lat un grup de gent, cosa que ens obliga a buscar un altre indret. Per sort, de racons d’aigua hipnòtics, aquesta ruta en té un munt:

 

 

 

I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre acabem amb alguns links d’interès i una plànol més detallat de la ruta al Wikiloc:

 

Parc natural de les capçal·leres del Ter i el Freser

 

Ajuntament de Setcases

 

 

Ruta de Wikiloc de CATdS per Setcases i la riera de Carboner

Powered by Wikiloc

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 284
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Vols més rutes de CAT de Setmana pel Pirineu? Of course:

Un excel·lent CAT de Setmana per una Ruta d’H2O? Of course:

Una mica de Patrimoni amb un CAT de Setmana AMB EL COTXE? Of course:

CAT de Setmana és guai, i ho saps...