El Pallars Sobirà del Pla de la Selva al Pla de la Farga

 

Aquesta excursió pel Pirineu és fàcil d’unes dues o tres hores, segons el ritme. Una còmode ruta circular de riu i bosc on hi descobrim l’entorn de la Noguera de la Vall Ferrera caminant per camins ben marcats sota pins i avets, inclòs l’avet monumental del Pla de la Selva.

 

 
🔀 Recorregut: 9,1 quilòmetres
⏳ Temps: 2-3 hores
🔃 Desnivell: 231 metres  
🔄 Ruta Circular
📅 Data: 2019 
🚴‍♀️ També en bici: No caldria 
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 

 
Wikiloc CATdS del Pla de la Selva al Pla de la Farga
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:
·pep_v
·Catalunya – Palau Robert
 
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

➔ La ruta connecta dues esplanades: el Pla de la Selva (on comença i acaba) amb el Pla de la Farga. Un bon tros el fem al costat del riu (la Noguera de Vallferrera), primer elevats (el veiem uns 30 o 40 metres per sota) i després al mateix nivell de l’aigua. En general és un camí fàcil, llevat d’alguns passos prop del riu, on cal vigilar una mica.

 

DEL PLA DE LA SELVA AL PLA DE LA FARGA

 

Comencem al Pla de la Selva, a gairebé 1.700 metres. Com que això és a la Vall Ferrera, primer cal arribar fins a la Vall Ferrera (a menys que ja hi visquis). Per arribar-hi és fàcil: cal anar fins a Llavorsí (C-28) i allà trencar per anar cap a Alins (primer per la L-504 i després per la L-510). Aneu tirant carretera amunt fins al poble d’Àreu (que fa 1.000 anys Àreu ja hi era. Un cop passat Àreu, cal continuar per la pista forestal. A partir d’aquí, millor en un cotxe alt que no pas amb un de petit i baix. És cert que molts cotxes baixos també hi passen i arriben força lluny, però no és el més aconsellable. (Aquest cop vam veure com un petit camió-grua va haver de posar-se per aquests camins per anar a “rescatar” un cotxe baix amb la roda trinxada.)

 

 

Al cap d’uns minuts passareu pel costat d’un aparcament: el pàrking del Pla de la Farga. Aquí és on anirem, però primer cal pujar un tros més, fins al pla de la Selva, una esplanada amb una casa, tanques de pedra seca, taules per menjar-hi, alguns plafons informatius i un espai on s’hi pot deixar el cotxe a costat de la pista. Hi arribem i, efectivament, hi aparquem. Veureu que just en aquest punt la pista es bifurca: tira avall per anar cap al pla de Boet i el refugi de Vallferrera, i tira amunt per anar fins a l’estany d’Aixeus i el mirador de la Pica d’Estats, una opció que podeu trobar al CAT de Setmana pel Pallars Sobirà: Estany d’Aixeus i mirador de la Pica d’Estats.

CATS de Setmana vinculats

La Cerdanya pel Cadí: excursió d’Estana fins a Prat de Cadí

El Pallars Sobirà amb gran matada reconfortant d’Isil fins a l’estany d’Airoto

El Pallars Sobirà amb doble premi: l’estany d’Aixeus i el mirador de la Pica

 

Comencem a caminar seguint la pista pendent avall per anar a buscar el primer objectiu: l’avet monumental del Pla de la Selva. El més ràpid és anar-hi seguint la pista forestal, però preferim donar una mica de volta (no gaire, no som massoques) i anar-hi per un caminet menys aborrit. Per això, només de sortir, al cap de pocs metres de pista, agafem un GR que surt per la dreta (GR11) i que s’endinsa per un bosc d’avets més agradable. Tirem per aquí fins que, efectivament, ens trobem un cartell: ‘per anar cap a l’Avet, al fons a l’esquerra.’

 

 

O sigui, deixem el GR11 i tirem avall per un camí que baixa dret. Travessem la pista i continuem baixant – ara el camí és ample – fins que arribem a l’avet monumental. És molt gran, i ens recorda els avets, també enormes, que es troben al bosc de Bonabé (en podeu saber més al CAT de Setmana pel Pallars Sobirà pel bosc de Bonabé, un espai que ara fa cent anys estava agonitzant.

 

ATENCIÓ: Dades monumentals:

 

L’Avet en qüestió  és de l’espècie Abies Alva i fa uns 32 metres d’alçada. El tronc té una volta de canó de 414 centímetres (donem fe que calia més d’un homínid per abraçar-lo) i la capçada mitjana (la part del tronc on hi ha les branques) és de gairebé 11 metres. 

 

Malgrat aquestes dimensions, l’avet no és molt vistós perquè està envoltat d’altres avets. En aquest cas, podem dir que els arbres no deixen veure el bosc ni l’avet monumental. Però el cert és que, quan t’hi acostes es deixa veure.  

 

 

Feta l’abraçada del tronc per comprovar que, efectivament, és un gran gran gran tronc, continuem el camí (marques grogues). Comença molt ample i planer, i poc a poc es va fent més estret i amb més pendent, a mesura que anem fent un gir per anar a buscar el riu. 

Poc a poc anem baixant fins que ens posem en paral·lel al riu. Primer el sentireu per sota però encara no el veureu. Estem a uns 40 metres per sobre. Però de mica en mica ens hi anem acostant, i poc a poc, anem baixant de cota fins a posar-nos al costat de l’aigua. Això coincideix, més o menys, quan portem uns dos quilòmetres de ruta. Tot aquest tram que fem amb al costat del riu és dels més ferms. Si us hi fixeu bé, hi trobareu bolets fins i tot al mig d’un agost terriblement sec:

 

 
El tram que queda fins al Pla de la Farga és sempre pel costat del riu: passem per un petit pont, pel costat d’unes cases de turisme rural, i també per un tancat que separa el camí d’una petita presa, que no veurem. Al cap de no res travessem novament un altre pont i arribem a l’objectiu: el Pla de la Farga. 
 

 

 

DEL PLA DE LA FARGA AL PLA DE LA SELVA

 

La tornada la farem per un altre camí, pel GR11 (el mateix que hem agafat al principi de tot per fer-ne un petit tram). Per buscar-lo només cal agafar la pista del costat de l’aparcament de la Farga, i ja veureu que al cap de no res, a la dreta en surt un camí que s’enfila dret per anar a buscar el sender. Agafeu-lo. El primer tram va per un bosc tupit. Veureu que puja bastant dret i que fins i tot fa una mica de gir cap a la dreta, com si s’allunyés de l’objectiu, però no cal patir, al cap de poc s’adreça. Al cap de mig quilèmetre aproximadament, el camí passa pel costat d’una tanca de pedra seca i una zona de pastures, amb belles vistes als cims del davant:

 

 

Aquest terreny es troba a la Borda del Gavatxó (hi passem pel costat) i aquí és quan connectem de ple amb el GR11, que coincideix amb un camí més ample. Veureu que aquest camí  continua pujant fins a creuar la pista forestal del principi. Ja gairebé hi som, només queden uns 500 metres. Un cop creuada la pista, el GR11 continuant enfilant entre pins (alguns molt grans com el de la foto de sota), i ens deixa de nou a la pista, a pocs metres del Pla de la Selva.

 

 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

 

Per acabar, com sempre, alguns enllaços, un detall més ampli de l’enllaç a Wikiloc, i un ‘Bonus-Track” dels que ens agrada: la comparativa entre els plafons informatius que t’expliquen els cims, i les imatges reals:
 
 
Enllaç a Gencat sobre l’Avet de la Selva
 
Enllaç a ‘RutesPirineus’ sobre la Vall Ferrera
 
Enllaç de la FEEC al refugi de Vall Ferrera
 
 

CATdS pel Pallars Sobirà del pla de la Selva al Pla de la Farga

 

Powered by Wikiloc

 

BONUS TRACK

 

Al Pla de la Selva els plafons informatius expliquen la biodiversitat, proposen rutes, posen un mapa de la zona des del punt de vista oposat al mateix mapa que posen al pla de la Farga (serveix per marcar millor la ruta però demana uns moments per situar-se al mapa) i també posen una fotografia amb alguns cims i els seus noms. A la foto de dalt, una imatge del plafó del Pla de la Selva, i a sota, una fotografia des d’allà mateix, dels tres pics situats més a la dreta: el pic de Pedres Blanques, pic de Llats, i pic d’Areste:

 

 

I si sou de missa, aquí una estampa matinal de l’esglesia de Santa Maria de la Torre. Està al costat mateix de la carretera entre Alins i Àreu, i si hi aneu de bon matí, podeu enganxar-hi aquest feix de llum caient amb força sobre seu.

 

Senyal divina, o senyal solar, segons els gustos.

 

selva

 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 238
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Vols més rutes de CAT de Setmana pel Pirineu? Of course:

Un CAT de Setmana per una Ruta d’H2O pel Capcir? Ja tardem!

Una excursió per la Garrotxa fins al cim del Puigsacalm? Of course:

CAT de Setmana és guai, i ho saps...