El Capcir pel Tet sota la Bullosa

 

Excursió per un dels trams de muntanya del riu Tet, sota el llac de la Bullosa. La caminada inclou un tram sota bosc, pel camí que connecta la Bullosa amb la Llacuna, i una tornada plàcida de racons excel·lents pel costat del Tet, entre la Borda i el pla de Barrés. La major part és planera, perquè en aquest tram el Tet baixa encalmat, sense grans pendents.

 

 

🔀 Recorregut: 7,7 quilòmetres

⏳ Temps: 2-3 hores

🔃 Desnivell: 75 metres  

🔄 Ruta circular  

📅 Data: 2020  

🚴‍♀️ També en bici: Alguns trams

 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·octavinuria

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram
 
➔ Aquesta ruta té dues parts ben diferenciades: la pujada fins a la Borda per un camí ample entre pins i avets, i la baixada pel costat del riu Tet, amb un munt de racons per aturar-s’hi i gaudir tant de l’aigua com del paisatge. No cal dir que la segona part, la que va serpentejant el riu, està més sol.licitada.
 
  
Per fer aquest CAT de Setmana cal anar fins a Montlluís. si veniu de Puigcerdà, és qüestió d’anar-hi per la Guingueta i per Sallagosa, seguint la N116. I si veniu de Perpinyà o Prada, la carretera és també la mateixa N116. El punt de sortida és el l’aparcament del pla de Barrés, on és obligat deixar-hi el cotxe els mesos d’estiu, a menys que hi pugeu a primera hora. Més enllà d’aquest punt, les opcions per pujar fins a la Bullosa passen per agafar un bus llançadora o utilitzar les cames. El bus són deu minuts; a peu, més de dues hores. 
 
La restricció té un avantatge: com que la carretera d’accés a la Bullosa (D60) està tallada des de primera hora, ningú té opció de fer un tros de carretera i deixar el cotxe a qualsevol racó a 5 minuts del riu. Això redueix la presència de rostres pàl·lids, però igualment l’indret té molta requesta, sobretot a la part més propera al pla de Barrés, on hi ha un càmping molt concorregut.

CATS de Setmana vinculats

Caminada per la Cerdanya fàcil: de Dorres a l’església de Bell-lloc

La Cerdanya pel Puigpedrós i la talaia de l’estany de Malniu

El Pallars Sobirà en ruta per dos  estanys: el Port i Mariola

DEL PLA DE BARRÉS A LA BORDA PEL BOSC

 

Sortim de l’aparcament del pla de Barrés, al costat del Camping. És gratuït i al capdamunt té uns labavos públics molt decents. D’aquest punt en surt un camí que ja indica que ens porta a la Bullosa. L’agafem amb il·lusió. Al cap de poc ens trobarem que ens deixen dues opcions: dreta o esquerra. A l’esquerra, ens fa recular una mica per pujar a la Bullosa pel riu Tet, i a la dreta, ens proposa pujar a la Bullosa per un camí de muntanya que connecta amb la Llacuna. Escollim aquesta segona opció perquè la ruta pel Tet ja la farem de baixada.

 

 

 Algun micòleg a la sala? 😸

 

El camí no té pèrdua perquè és molt ample, sempre entre pins i amb trams més o menys ombrívols. Al cap d’un quilòmetre connectem amb una pista, igual d’ample o més, que connecta amb la població de la Llacuna. I ara què? esquerra o dreta? Doncs esquerra, per continuar cap a la Bullosa. Al cap de ben poc, el prestigiós equip del CAT de Setmana s’adona que els mapes ens indiquen que a la nostra dreta hi ha un petit llac. Des del camí no el veiem, però n’hi ha prou en enfilar-nos uns metres per arribar fins a una llacuna que ens la trobem amb aquest aspecte:  (d’aigua no en veiem, però de cèrvols, sí)

 

 

Passats uns pocs minuts ens trobem amb una segona bifurcació, però nosaltres tornarem a agafar el camí de l’esquerra. Poc a poc hem anat agafant alçada i l’entorn del camí és altament ferm. (Estem a uns 1.730 metres aproximadament).

 

 

Circulem per aquesta part més elevada al llarg d’un quilòmetre aproximadament, fins que ens trobem novament un encreuament de camins. Un cop més el dilema: dreta o esquerra? i la resposta, un cop més, és: esquerra, ara per anar a buscar la carretera D60. El descens fins a la carretera és força sobtat, perquè en poc tros salvem un bon desnivell i de seguida ens plantem a la carretera. Un cop hi som, tirem a la dreta i caminem pel voral uns pocs centenars metres (sí, és un pal anar per l’asfalt, però no patiu, és poc tros) fins al trencant de la Borda, en una esplanada amb panells informatius que enllaça amb el riu Tet.

 

Fins aquí la primera part del trajecte. A partir d’aquí, comença el camí de tornada.

🐄 ATENCIÓ: Apunt de traçat:

Fins ara hem fet la part en color taronja del mapa. Tot seguit farem la blava, la que segueix el riu i té més encant. Una altra opció és, directament, fer només la part blava, o sigui, la part del riu, tant d’anada com de tornada. Això, a gust del consumidor.

També hi ha l’opció de fer una gran tirada i fer la ruta pels estanys de la Bullosa i fins i tot pujar fins al Carlit, però això ja són paraules majors. De totes maneres, l’opció del Carlit i dels estanys sempre és més assequible si es pot sortir des de la Bullosa.

 

Si us animeu, us convidem a visitar les nostres FOTOS de CAT de Setmana pel Carlit (per ara només a blogspot)

DE LA BORDA AL PLA DE BARRÉS PEL RIU

 

A partir d’aquí, comença l’espectacle: De l’esplanada del costat de la carretera ja en baixa un camí que va de dret fins a un pont que travessa el Tet. L’anem a buscar, creuem el riu, i comencem el descens pel costat de l’aigua, en un tram molt planer i d’aigües tranquil·les. En tot moment el riu ens queda sempre a la nostra esquerra, i durant uns quatre quilòmetres i mig, ens anem trobant estampes com aquesta:

 

 

O com aquesta:

 

O com aquesta:

 

O com aquesta:

 

O com aquesta:

 

O com aquesta:

 

O com aquesta:

 

I així anem baixant riu avall, entre cavalls, la gran esplanada dels prats de la borda, meandres, boscos, ràpids, gossos, humans amb els seus gossos… fins que finament arribem al càmping del Pla de Barrés. Des d’aquest punt fins al pàrquing només cal creuar la carretera.  Si feu la ruta només de descens, notareu que us aproximeu al càmping perquè cada vegada us anireu trobant més gent. Normal. 

 

I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre, marxem amb uns links d’interès:

 

El llac de la Bullosa a la Viquipèdia 

 

Ruta pels estanys de la Bullosa a la web Totnens 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 187
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Vols més rutes de CAT de Setmana pel Pirineu? Of course:

Un excel·lent CAT de Setmana per la presó de Busa del Solsonès? OK!

Una mica de Patrimoni modernista AMB EL COTXE? Of course:

CAT de Setmana és guai, i ho saps...