AMB EL COTXE fins a…
Orís, sobre Osona i sota el Lluçanès
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Orís és un petit indret amb un encant especial: queda en una raconada sota el Lluçanès, està en un punt elevat amb interessants vistes sobre Osona, té mil anys d’història a pocs metres, (el castell d’Orís) i té múltiples opcions per fer-hi caminades o rutes en bici. Sobretot cap els cims del Lluçanès, començant per Gallifa.
Març 2019

 

La rectoria de Sant Genís d’Orís potser la coneixeu perquè s’hi celebra el Mercat de la Patata del Bufet un cop l’any. O potser la coneixeu perquè fa molts i molts anys havia acollit tot tipus d’animals, fins i tot lleons. O potser la coneixeu pel restaurant, o per l’església de Sant Genís (S. XVIII) o per l’esplanada amb vistes a la Coma, o pel castell d’Orís que té just a sobre. En tot cas, sempre és un bon lloc per fer-hi una aturada, ni que sigui per prendre’s un bon vermut. El lloc té molt encant:
La rectoria d'Orís, l'esplanada és un indret ideal per menjar-hi i fer-hi el vermut
La Coma, una de les cases pairals prop de la rectoria d'Orís. Així es veu des de l'esplanada de la rectoria, tot fent el vermut
20190303_151938 oris i gallifa
El castell d'Orís (mencionat ja l'any 914) vist des de l'esplanada de davant la rectoria
A Orís s’hi pot arribar en cotxe però també en bici o a peu. I de la mateixa manera, d’Orís en surten moltes excursions per fer a peu o en bici. Si us animeu, una possibilitat és deixar el cotxe al pàrquing de la rectoria i continuar a peu per la carretera, que continua en direcció a Gallifa, o també podeu estirar un tros més de cotxe fins a la Casa de Vilanova, o fins a l’alçada del trencant per pujar fins a Sant Salvador, per exemple. 
 
Aquí una referència a Googlemaps:
Veureu que el camí és ample. De fet és una pista on hi circulen vehicles de tot tipus. Si aneu tirant xino-xano, hi trobareu el rètol per pujar a Sant Salvador, algun tram arranjat per esllavissades, la font Baga (mig amagada a la nostra a l’esquerra però ben indicada) i bones imatges de les muntanyes que ‘aguanten’ l’altiplà del Lluçanès. Aquí un resum d’estampes amb aquest petit carrusel d’imatges:
Si aneu tirant pista enllà, veureu que en un moment donat comença a baixar de cota fins que es planta sota Gallifa i de cop, comença a pujar recte i sense pietat. És un tram de “molinet” per als ciclistes que fan aquesta ruta per pujar fins a Sant Boi de Lluçanès o els Munts, pedalada que ha tingut el goig de fer en més d’una ocasió el prestigiós equip del CAT de Setmana, el mateix aclamat equip que també us aconsella que al llarg de la caminada, sobretot pels voltants del trencant de Sant Salvador, sortiu de la carretera i us endinseu pel marge a observar les panoràmiques del Nord de la comarca d’Osona: la Vall del Ges i el Bisaura des d’un angle poc habitual. Panoràmiques que ens mostren la visió directe que tenien fa mil anys els castells medievals: des del Castell d’Orís, la nostra posició, es veu perfectament el castell de Torelló (castell dels Moros) i el castell de Besora. Aquí una estampes finals sobre aquests paisatges: ¿hi sabeu reconèixer els castells de Torelló i Besora?
Per cert si en lloc de mirar el paisatge mireu al cel, a l’hivern tindreu aquesta bella imatge d’arbres despullats…
… i si en lloc de mirar el cel mireu el terra, a l’hivern hi trobareu processionàries fent processons, i fòssils, molts fòssils. 
20190303_142903 oris i gallifa
20190303_142812 oris i gallifa
Per acabar, un element habitual a la rectoria d’Orís (a banda de la patata de bufet que té el seu mercat anual cada any): els gats, que hi són tot l’any, no només en CAT de Setmana:
20190303_152335 oris i gallifa

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Ets el visitant número: 98
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram

Osona de ‘castell’ a ‘castell’ pel Bisaura: de Montesquiu a Besora

Un excel·lent i florit CAT de Setmana AMB EL COTXE? Valens!

Una ruta d’H20? I que sigui fàcil pel Pirineu Occidental? Of course

CAT de Setmana és guai, i ho saps...